به گزارش دنانیوز؛ زمینلرزهای به بزرگی۵.۶ دهم ریشتر ، ساعت ۲۲ و ۵ دقیقه و ۳۴ ثانیه ؛چهارشنبه شب هفته گذشته، شهر سیسخت مرکز شهرستان دنا را در استان کهگیلویه و بویراحمد لرزاند. طبق گفته، حسین جنتی، مدیرکل بنیاد مسکن کهگیلویه و بویراحمد بیش از ۲۶۰۰ واحد مسکونی روستایی به وسیله این زمین لرزه خسارت دیدهاند. مدیرکل بنیاد مسکن کهگیلویه و بویر احمد، فرسودگی و غیر مقاوم بودن خانههای روستایی را دلیل اصلی حجم بالای خسارات وارده اعلام کرد و گفت: « در کوتاه ترین زمان ممکن نسبت به تشکیل پرونده و اعطاء تسهیلات بازسازی به واحدهای مسکن روستایی آسیبدیده از زلزله اقدام خواهیم کرد».
ایران ششمین کشور زلزلهخیز دنیا
بر اساس آمارها ایران ششمین کشور زلزلهخیز دنیا محسوب میشود و سالانه ۲۴۰ مورد زلزله با بزرگی بیش از ۴ ریشتر در آن اتفاق میافتد و طبق آمار موجود بهطور متوسط در ایران هرسال یک زلزله بزرگ و هر ۱۰ سال یک زلزله با بزرگی ۶ درجه و بیشتر در مقیاس ریشتر به وقوع پیوسته است که گواه این مسئله می توان به زلزله اخیر در کرمانشاه اشاره کرد.
نوسازی واحدهای غیرمقاوم روستایی ضرورتی اجتنابناپذیر
در همین راستا، نوسازی واحدهای مسکونی غیر مقاوم روستایی و شهری ضرورتی اجتناب ناپذیر است که باید در اولویت پروژه های عمرانی کشور قرار گیرد. ازجمله مهمترین مزیتهای نوسازی واحدهای مسکن روستایی کاهش شدید تلفات انسانی در هنگام حوادث طبیعی است. بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در جریان سیل سال ۱۳۹۸ بیش از ۷۰ هزار واحد مسکونی آسیب دید که از این مقدار ۳۵ هزار مربوط به مسکن های روستایی بود. علاوه بر این هر ساله شاهد تخریب بسیاری از خانه های روستایی به دلیل زلزله هستیم.
سازمان مدیریت بحران: ۲.۵ میلیون خانه روستایی هرچه سریع تر بازسازی شود
درهمین راستا، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: « اینکه تأکید میشود باید هر چه سریعتر ۲.۵ میلیون خانه روستایی بازسازی شود، به دلیل آن است که اگر حادثهای پیش آمد، تلفات زیادی در بر نداشته باشد چرا که در مکانهایی که خانههای روستایی بازسازی و نوسازی و طبق اصول و قاعده ساخته شدهاند، حوادث و تلفات چه جانی و مالی در زمان سیل و زلزله به حداقل میرسد».
چه تعداد خانه روستایی غیر مقاوم در کشور داریم؟
بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن، در کشور حدود ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی وجود دارد که از این تعداد، ۲.۵ میلیون واحد بازسازی و نوسازی شده و ۲.۵ میلیون خانه روستایی روستایی دیگر نیازمند نوسازی و بازسازی هستند. مطابق با ماده «۵۹» برنامه ششم توسعه، دولتها مکلف به بهسازی و نوسازی حداقل ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت با کارمزد ۵ درصد شدهاند.
علیرغم اهمیت این موضوع، متاسفانه در چند سال گذشته روند بازسازی و نوسازی واحدهای مسکن روستایی کشور پیشرفت کمی داشته است. به طوری که از سال ۹۲ تا ۹۸ و طی ۶ سال، کمتر از ۳۰۰ هزار قرارداد برای بازسازی واحدهای روستایی منعقد شده است.
مهمترین موانع بازسازی واحدهای مسکن روستایی
ازجمله مهمترین دلایل بازسازی محدود واحدهای مسکونی روستایی، عدم تامین منابع مالی، افزایش کم مبلغ وامهای بازسازی و عدم همکاری بانکهای عامل در پرداخت تسهیلات است. بر اساس قانون، دولتها مکلف هستند، سالانه حداقل ۱۵ درصد به سقف تسهیلات مسکن روستایی اضافه و در آغاز سال جهت پرداخت به بانکهای عامل ابلاغ کنند.
درهمین راستا، سال ۱۳۹۹، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی باتوجه به تورم موجود، ۲۰ درصد به سقف تسهیلات سال ۱۳۹۸ اضافه و مبلغ ۵۰ میلیون تومان را برای سال ۱۳۹۹ جهت تصویب به هیئت دولت پیشنهاد کرد. متاسفانه هیئت دولت با تاخیر ۵ ماهه (مرداد ماه ۱۳۹۹ ) مبلغ جدید وام بازسازی مسکن روستایی را تصویب و به بانکهای عامل ابلاغ کرد.
انتهای پیام/